Véső Strandfürdő

Rovataink:

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Strandfürdőnk története

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Strandfürdőnk története

1910-es években nyílt meg a Magyar Királyi Államvasutak szolnoki sporttelepe, a MÁV futballpálya. A strandfürdő 50 m-es medencéjének megépítése 1926-ban kezdődött a Véső úton a futballpálya melletti területen, amely 1929-re készült el. A Szolnoki MÁV saját erejéből látott neki egy ideális fekvésű sportuszoda létesítésének, elmondhatjuk, hogy ez volt az ország első nyilvános, egyesületi sportuszodája.

Megépült az állandó tribün épülete, amely alatt öltözők, a kabinok és a zuhanyzók voltak. A létesítmény tetején a nézőtéren ezer nézőnek volt ülő- és állóhelye. A strand a városrészben élők, illetve a sportolók kedvenc helyévé vált. 1960-ban 55 fokos meleg vizű kutat fúrtak a területén, amire alapozva elkészülhetett a körmedence és az úgynevezett “pipa”.

Az egykori sportuszoda és strandfürdő – a jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés miatt 2003-ban végleg bezárt.

A strandfürdő 50 m-es medencéjének megépítése 1926-ban kezdődött a Véső úton. A Szolnoki MÁV saját erejéből látott neki egy ideális fekvésű sportuszoda létesítésének.évben megépült az állandó tribün épülete, amely alatt öltözők, a kabinok, és a zuhanyzók voltak. A létesítmény tetején, a nézőtéren ezer nézőnek volt ülő- és állóhelye. A strand városrészben élők, illetve a sportolók kedvenc helyévé vált.

A létesítmény kisebb-nagyobb kihagyással kb. 1985. évig funkcionált. Ezt követően a létesítmény egyre rosszabb állapotba került. Közművei korrodáltak, a medencék falai megrepedtek, a hidroglóbusz életveszélyessé vált. Az egykori sportuszoda és strandfürdő – a jogszabályi előírásoknak való meg nem felelés miatt több éve használaton kívül van.

A város rehabilitációs programmal érintett városrészben is nagy igény mutatkozott egy állandóan üzemelő korszerű minden réteg igényeit kielégítő uszodára.

A fejlesztési elképzelés szerint a meglévő medencék bontás nélküli – a jogszabályi előírásoknak megfelelő

  • az 50 m-es úszó, a „pipa” medence, meleg-vizes medence, gyermek medence felújítása,
  • átalakítása,
  • élményelemekkel történő ellátása,
  • a nagy medence ideiglenes fedése, három részre történő osztása (gépészet, élménymedence, vizilabdapálya)
  • gépészeti munkálatok,
  • a meglévő víztorony kiváltása,
  • új kút fúrása,
  • valamint egy öltözőépület

megépítése szerepelt.

A strandfürdő felújítása a „Modern Városok” program keretében – 2020. évben – kormányzati támogatással valósult meg.

Strandfürdő képekben

Visszaugrás a navigációhoz